Menteri Kewangan Kedua Ambil Anak Angkat


Menteri Kewangan Kedua Ambil Anak Angkat Cina
TERIMA KASIH...Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah ( kanan) diberikan air minuman oleh anak angkatnya, Leong Han Ni, 9, dalam satu majlis di Kampung Baru, Temoh dekat Tapah, 4 April lalu. Leong seorang pelajar pintar, ditinggalkan kedua ibu bapanya yang berpisah ketika masih kecil kini dipelihara datuknya yang juga seorang Orang Kelainan Upaya (OKU) kerana tidak mempunyai tangan kiri. Turut hadir datuknya, Leong Meow Yong, 79, (kiri). -Foto BERNAMA
TAPAH: "Saya sangat seronok... saya bercita-cita menjadi seorang polis," begitulah luahan ringkas seorang kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun yang menjadi anak angkat Menteri Kewangan kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.
Leong Han Ni yang merupakan pelajar cemerlang SJK (C) Temoh di sini kelihatan sangat gembira walau pun masih malu dan kekok semasa ditemui pada majlis mengambil anak angkat yang berlangsung di rumah datuknya di Kampung Baru Temoh di sini hari ini.
Ahmad Husni berkata Leong adalah anak angkatnya yang pertama dan beliau terpanggil untuk membantu kanak-kanak itu ketika ditemui datuknya yang memohon bantuan kewangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dalam satu program awal tahun ini.
Leong ditinggalkan kedua ibu bapanya yang berpisah ketika masih kecil kini dipelihara datuknya, Leong Meow Yong, 79, yang juga seorang Orang Kelainan Upaya (OKU) kerana tidak mempunyai tangan kiri.
KASIH SAYANG...Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (tengah) menyampaikan bantuan kepada anak angkatnya, Leong Han Ni, 9, sambil diperhatikan datuk kanak-kanak itu, Leong Meow Yong (dua, kanan) dalam satu majlis. Turut hadir Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenderiang Datuk Dr Mah Hang Soon (kiri) dan ADUN Air Kuning Datuk Shamsuddin Abu Hassan (dua, kiri).
Ahmad Husni berkata beliau mengambil Leong sebagai anak angkat bagi memastikan kanak-kanak itu dapat meneruskan pelajaran sehingga peringkat tertinggi memandangkan prestasi cemerlang yang ditunjukkan masa kini.
"Saya akan memastikan anak saya ini berjaya ke peringkat tertinggi dan mencapai cita-citanya menjadi seorang pegawai polis. Anak cemerlang ini akan menghadapi kesukaran untuk mencapai cita-citanya sekiranya tiada sokongan dan bantuan dari awal.
"Saya akan memastikan Leong berjaya dan menyara serta menjaganya seperti anak kandung... yang lebih membanggakan adalah keterbukaan keluarganya menerima saya untuk menjaga Leong," katanya.
Turut hadir pada majlis itu ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Chenderiang Datuk Dr Mah Hang Soon dan Adun Ayer Kuning Datuk Samsudin Abu Hassan. - BERNAMA

Mukhriz Sangsi Projek Mega Kerajaan Kedah Di Yan


06 April, 2010 14:53 PM
Oleh Zainal Abdul Jalil

SINTOK, 6 April (Bernama) -- Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir sangsi dengan projek Sungai Limau Hidrokarbon Hub (SULIHH) di Yan yang membabitkan pelaburan sebanyak RM35 bilion (AS$10 bilion) yang dicanangkan kerajaan Kedah.

Beliau berkata kerajaan pusat tidak melihat SULIHH dapat direalisasikan kerana perbincangan yang menjurus ke arah itu antara kerajaan Kedah dan MITI tidak pernah berlaku.

"Sebarang projek yang dianggap besar atau mega di peringkat negeri sudah tentu membabitkan MITI atau agensinya, MIDA (Lembaga Kemajuan Pelaburan) supaya keputusan pelaksanaannya berjalan lancar," katanya dalam interbiu eksklusif dengan Bernama di sini.

Mukhriz yang juga anggota Parlimen Jerlun ditemui Bernama selepas merasmikan majlis makan malam Dewan Penginapan Pelajar Kolej EON Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini, Isnin malam.

SULIHH ialah projek penapisan minyak di kawasan laut yang ditambak di Sungai Limau, Yan. Minyak mentah dari Timur Tengah akan diimport dan diproses untuk dieksport semula ke China dan negara Asia lain apabila loji tersebut siap.

Kerajaan Kedah menyasarkan meraih RM400 juta setahun dalam bentuk cukai dari projek itu yang dijadualkan siap pada 2014 mengikut perancangan awal selain menawarkan pekerjaan kepada 30,000 orang.

Majlis pecah tanah projek itu dijadualkan Oktober tahun lepas, tertangguh beberapa kali kerana laporan kesan terhadap alam sekitar (EIA) yang dikemukakan pelabur kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) tidak lengkap.

Terbaru, pada Rabu lepas, Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak memberitahu pemberita majlis pecah tanah projek itu yang kali terakhir ditetapkan bulan lepas ditunda pada akhir tahun dan bermakna tempoh siap dijangka pada 2015.

Alasan beliau ialah laporan EIA terbaru yang dikemukakan pelabur sekali lagi ditolak JAS selain satu dari tiga pelabur asing -- Hong Kong Beijing Star Ltd., Winson Investment Ltd. dan SK Engineering and Construction Ltd. dari Korea, menarik diri.

Dua syarikat tempatan yang menjadi tunjang projek tersebut ialah Merapoh Resources Corporation Sdn Bhd dan Hijjaz Refinery Sdn Bhd, dikatakan menjana modal pelaburan luar untuk melaksanakannya.

Mukhriz berkata perkembangan ini menambah kesangsian beliau kerana apa saja projek mega yang dirancang atau dilaksanakan kerajaan negeri tentu diketahuinya tetapi projek ini tiada langsung dalam senarai MITI.

MIDA biasanya akan terlibat secara langsung dengan sebarang projek besar sama ada diperoleh atas inisiatif kerajaan negeri atau pusat, katanya.

"MITI sentiasa mempromosi seluruh negara dalam misi menarik pelaburan asing dan kerajaan pusat tidak pilih kasih atau membezakan negeri yang diperintah Barisan Nasional (BN) atau pakatan pembangkang," katanya.

Menurut Mukhriz apa jua projek yang dianggap mega mesti ada perancangan di peringkat nasional kerana ia memberi kesan secara langsung kepada negara dan penting bagi memastikan ia dijayakan sebaik mungkin.

"Saya gembira sekiranya kerajaan Kedah berjaya merealisasikan projek ini tetapi untuk membuat andaian perancangan pembangunan negeri disandar pada punca yang belum pasti hanya mampu mengaburi rakyat.

Kerajaan pusat sendiri tidak akan mengumumkan sebarang projek yang belum tentu boleh dilaksanakan atau membuat janji yang tidak boleh penuhi," kata Mukhriz yang menyifatkan SULIHH sebagai janji mustahil.

"Saya tidak mahu mempolitikkan isu ini supaya tidak wujud persepsi negatif kerana MITI sentiasa bersedia membantu negeri yang ada idea yang dapat melonjak ekonomi negeri atau negara," tambahnya.

Beliau berkata mana-mana pelabur asing yang hendak melabur akan melihat suasana politik negara, pembangunan ekonomi, kemampuan membekalkan tenaga berkemahiran tinggi selain mereka akan meminta pelbagai insentif dari kerajaan pusat.

Beliau menambah kerajaan negeri yang membuat promosi menarik pelaburan asing wajar memaklumkan kepada agensi pusat iaitu MIDA supaya ada koordinasi kerana agensi itu yang akan memberi khidmat penyelarasan.

Sehubungan itu, Mukhriz memberi jaminan MITI bersedia kerjasama dengan kerajaan Kedah dan mengatasi sebarang kemusykilan kerana antara KPI kementerian adalah memastikan pelaburan asing yang masuk ke negara ini meningkat tinggi.-- BERNAMA

MAJLIS MAKAN MALAM BERSAMA KEMAS PARLIMEN JERAI


Satu majlis makan malam anjuran Penyelaras Parlimen Jerai, merangkap Ketua UMNO Bahagian Jerai Datuk Suhaimi Hj Abdullah telah di adakan di Restoran Tanjung Teratai, Seri Jerai Resort dalam kawasan Naza Akademi Gurun bersama-sama dengan Pemaju Masyarakat atau lebih di kenali sebagai Pegawai KEMAS yang banyak membantu rakyat dalam pelbagai bidang, terutamanya pendidikan teras dan asas serta juga lain-lain bidang.