Muhyiddin Lancar Program Juara Rakyat Kedah Sabtu Ini


ALOR SETAR, 1 Feb (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang akan merasmikan program Juara Rakyat peringkat negeri Kedah Sabtu ini, mempunyai jadual padat dalam lawatan sehari di negeri ini.

Sejurus tiba pada pagi itu Muhyiddin, yang juga Timbalan Presiden Umno, akan mengadakan perjumpaan tertutup dengan Badan Perhubungan Umno Kedah serta keempat-empat sayap Umno Bahagian Jerlun di Wisma Umno Jerlun.

Selepas itu, Muhyiddin akan merasmikan program Juara Rakyat di padang Sekolah Menengah Kebangsaan Sanglang (SMKS), Air Hitam, 25 kilometer dari sini.

Bercakap pada sidang akhbar hari ini, Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Nawawi Ahmad berkata Program Juara Rakyat yang bermula pada Jumaat akan dipenuhi dengan acara seperti sukan rakyat, pertandingan aspek wanita, marhaban dan berendoi manakala forum perdana berlangsung pada sebelah malam di tempat sama.

Sejumlah 30 gerai menjual barangan usahawan bumiputera dan pameran agensi kerajaan turut didirikan sepanjang program dua hari itu.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, dijadual mengadakan perjumpaan dengan pendidik seluruh daerah Kubang Pasu di SMKS pada sebelah petang dan kemudiannya menemui masyarakat Cina dan Siam di Sekolah Menengah Chung Hwa, Kodiang, sebelum berlepas pulang ke ibu negara.

-- BERNAMA

SEDEKAH SAYUR

Meriah pilih sayur percuma


GUAR CHEMPEDAK - Suasana di Pekan Rabu di sini gempar apabila orang ramai berkerumun mendapatkan sayur-sayuran percuma sumbangan oleh seseorang yang tidak mahu dikenali.

Keadaan menjadi meriah dengan suara orang ramai yang sibuk memilih 13 jenis sayur-sayuran yang disumbangkan seawal jam 8 pagi sehingga kira-kira jam 11 pagi.

“Ini adalah kali pertama ada sedekah besar-besaran seperti ini, di sini,” kata peniaga yang menguruskan sumbangan itu, A Rahman Hassan.

‘Tangan kanan memberi, tangan kiri tidak tahu’. Begitulah perumpamaan yang boleh diberikan kepada individu yang memberikan sayur percuma kepada orang ramai baru-baru ini.

Penyumbang sayuran itu tidak mahu dikenali tetapi hanya ingin menghulurkan sayuran itu kepada orang ramai supaya turut sama gembira mendapatkan sayur percuma di tapak Pekan Rabu di sini.

Usaha murni ini dilihat sebagai satu langkah baik yang dapat membentuk sifat sedekah dalam kalangan masyarakat.
A Rahman Hassan, 53, berkata, inilah sifat orang Islam yang gemar membuat kebajikan.

“Penyumbang sayur tidak mahu dikenali kerana niat mereka bersedekah. Justeru, jika bersedekah tidak perlu dinyatakan individunya.
“Sebanyak 13 jenis sayuran diberikan pada hari berkenaan bermula jam 8 pagi dan berakhir pada jam 11 pagi,” katanya.

Menurutnya, ramai yang hadir ketika sayur mula diberikan kepada orang ramai. Hal seumpama itu adalah pertama kali dijalankan di sini.

“Mungkin selepas ini akan dibuat di Pendang pula. Pemberian seumpama ini menunjukkan sifat keprihatinan peniaga kepada orang ramai dengan memberi sayur secara percuma,” katanya.