Kamalanathan Calon Terbaik BN Di Hulu Selangor

Sumber dari Harian Metro

15 April, 2010 20:49 PM
Kamalanathan Calon Terbaik BN Di Hulu Selangor
KUALA LUMPUR, 15 April (Bernama) -- Rata-rata pemimpin Umno menyambut baik pengumuman Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menamakan Ketua Penerangan MIC P. Kamalanathan sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata pengumuman Kamalanathan itu memberi peluang kepada BN untuk merampas semula kerusi Parlimen Hulu Selangor itu.

"Kita merasa gembira kerana diumumkan Kamalanathan adalah calon BN di Hulu Selangor. Ini adalah baik dan mereka (Kamalanathan dan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Zaid Ibrahim) sama-sama merupakan orang baru. Jadi peluang adalah 50-50.

"Saya rasa gembira dan bersemangat untuk turun berkempen," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Khamis.

Datuk Saifuddin Abdullah yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno pula berkata pemilihan Ketua Penerangan MIC itu adalah pilihan yang tepat.

"Pada kita dalam Umno, itulah calon kita dan kita terima. Kita terima siapa saja yang dipilih oleh pucuk pimpinan. Saya rasa beliau seorang berpengalaman dan kita yakin kita ada harapan untuk menang.

"Saya nak ingatkan bahawa walaupun ada orang kata calon dari Parti Keadilan Rakyat Zaid Ibrahim adalah satu nama besar dan pernah jadi Menteri Kabinet, tapi kita kena ingat dalam pilihan raya nama yang besar sahaja tidak menjanjikan kemenangan," kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi itu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata bagi memastikan calon yang dipilih itu menang, semua pihak dan jentera parti tidak perlu lagi mempersoalkan soal calon tersebut.

"Saya percaya rakyat di Hulu Selangor melihat kepada kepimpinan negara, soal apa yang Perdana Menteri lakukan, soal apa yang Perdana Menteri akan lakukan akan datang. Itu yang perlu kita lihat," katanya.

Sementara itu, Naib Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali berkata pakatan PKR-DAP-PAS telah bersedia untuk berhadapan dengan calon BN itu dalam pilihan raya kecil itu.

Pilihan raya kecil itu diadakan ekoran kematian Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad daripada PKR pada 25 Mac lepas akibat barah otak dan penamaan calon ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sabtu ini.

Di KUALA LUMPUR, Naib Presiden MIC Datuk Dr S. Subramaniam berkata kemahiran dalam bidang komunikasi dan teknologi maklumat merupakan kekuatan Kamalanathan untuk menawan hati penduduk di Hulu Selangor.

"Sebagai pemuda yang berpendidikan tinggi, serta aktif dalam MIC di seluruh negara, saya yakin kelebihan ini dapat mewujudkan perhubungan yang lebih baik dengan rakyat," katanya di sini malam ini.

Subramaniam, yang juga Menteri Sumber Manusia, berkata jentera BN perlu bekerja kuat memandangkan masa berkempen yang singkat untuk meliputi kawasan Parlimen Hulu Selangor yang besar selain Kamalanathan yang masih baru di kawasan itu.

-- BERNAMA

KEBAKARAN DI PEKAN BEDONG


Satu kebakaran besar yang telah memusnahkan sederet tujuh pintu rumah kedai yang terletak di Pekan Bedong dalam kawasan Parlimen Jerai telah berlaku pada awal malam 11/10/2010 yang lepas.  Pada petang kelmarin(12/04/2010) Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO/Barisan Nasional Negeri Kedah, Dato' Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah telah sudi untuk melawat ke tempat kebakaran sebagai tanda simpati Parti Barisan Nasional dengan di iringi oleh Penyelaras Palrlimen Jerai, Datuk Suhaimi Haji Abdullah yang juga Ketua Bahagian UMNO Jerai merangkap Pengerusi BN Parlimen Jerai.  Dalam kunjungan itu juga mangsa-mangsa yang terdiri dari lapan keluarga telah menerima sumbangan segera sebanyak RM1,000.00 kepada setiap keluarga yang menghuni rumah-rumah kedai yang telah musnah sama sekali itu.  Pihak BOMBA masih menyiasat punca dan nilai kerosakan akibat kebakarn.
Ini adalah kejadian kebakaran yang kedua melibatkan Kawasan Parlimen Jerai setelah sederet rumah kedai di Pekan Sungai Limau juga turut mengalami bencana yang serrupa pada hari ke tiga semasa kaum Tionghua menyambut Perayaan Tahun Baru Cina pada bulan Februari lalu.


 Salah seorang dari wakil mereka sedang menerangkan sesuatu kepada Dato' Paduka


 YB Leong telah di beri tugas untuk mengelola Tabung Bantuan yang 
di ujudkan pada hari yang sama dengan lawatan oleh Tim. Peng. 
Perhubungan Barisan Nasional Kedah.

 Mangsa-mangsa sedang tekun mendengar penjelasan
oleh Dato' Paduka Ahmad Bashah.
Beliau turut mengumumkan sumbangan kepada Tabung Bantuan Kebakaran berjumlah RM 5,000 ringgit dari Parti Barisan Nasional di mana Tabung berkenaan akan di tubuh pada hari ini, di mana YB Dr Leong, yang juga ADUN Barisan Nasional bagi DUN Gurun sebagai penyelaras tabung bantuan.
Pihak Barisan Nasional akan cuba untuk membantu dari apa segipun yang termampu untuk menolong mangsa-mangsa yang bukan sahaja telah kehilangan harta di sebabkan kebakaran, malah hilang juga punca pendapatan mereka.
 "Ada kawan saya menalipon beritahu bahawa kedai basikal saya
telah hangus sepenuhnya.  Anak saya kata inilah kali kedua saya
sambut hari lahir dalam keadaan berduka.  Tahun lepas, pada hari yang sama
ayah saya meninggal, tahun ini, kedai pula yang terbakar"  Luah
mangsa ini.Dalam kunjungan itu juga mangsa-mangsa yang terdiri dari lapan keluarga telah menerima sumbangan segera sebanyak RM1,000.00 kepada setiap keluarga yang menghuni rumah-rumah kedai yang telah musnah sama sekali itu


Dato' Paduka dengan di iringi oleh Datuk Suhaimi dan salah seorang Ahli Jawatankuasa Masjid Pekan Bedong sedang melawat bahagian yang bersempadan dengan kawasan kebakaran.  Alhamdulillah, tiada kerosakan besar yang melibatkan kawasan Masjid.  hanya beberapa kepingan kaca nako yang pecah kerana bahang api.

CERIA JUARA RAKYAT JERAI!


Seperti di rancang, Senamrobik membuka aturcara Program Kempen Juara Rakyat.  Dengan kira-kira 150 peserta, senamrobik ternyata berjaya menjadi 'pemecah kebekuan' dan mengalirkan aturcara setersunya dengan lancara sehinggalah membawa kemalam dengan acara yang terakhir.


Selepas senamrobik, acara pelancaran aktiviti oleh Ketua Bahagian UMNO Jerai mengekori, kemudiannya di Pertandingan Mewarna(Kanak-kanak Tadika), Pertandingan Sukaneka(Murid Sekolah Rendah), Pertandingan Aspek Wanita dan Pameran Agensi Kerajaan/Modenas.  Walaupun di namakan pertandingan, ianya bukanlah untuk tujuan perlumbaan, tetapi persaingan.  Persaingan dalam menunjukkan kebolehan dan kebolehan untuk membuahkan semangat perpaduan.  Ujudnya juga unsur-unsur keceriaan hasil dari tujuan pertandingan berkenaan.Sementara pada waktu yang sama di Ulu Sedaka berlangsung satu lagi acara Juara Rakyat di sana, iaitu Jamuan Rakyat di Sekolah Kebangsaan Ulu Sedaka setelah berlangsungnya Program Ceramah Perdana pada malam sebelumnya.  Di Ulu Sedaka, di tempat yang sama sebelum itu pada sebelah siangnya telah di jalankan acara Akikah dan juga Pameran Kemahiran oleh Giat Mara Daerah Yan di mana mereka mempamirkan skil dalam pelbagai bidang vokasional seperti baikpulih jentera(enjin) kereta dan motorsikal, pendawaian, masakan dan lain-lain.

Sementara itu di tapak utama kempen Juara Rakyat di Kampung Ruat, Pameran dan Pemeriksaan Kesihatan secara percuma telah  juga menjadi acara kegemaran rakyat Jerai yang hadir. Di ikuti oleh satu lagi Jamuan Rakyat secara Percuma di sana pada waktu tengahari.

Pada sebelah petangnya pula di adakan petandingan sukan rakyat yang popular iaitu sepakraga ribu dan tarik tali yang begitu meriah sekali.  Hadiah-hadiah untuk acara pertandingan pada sebelah pagi dan petang telah di beri kepada pemenang-pemenang setelah acara pertandingan sukan rakyat selesai iaitu semasa persembahan muzik tempatan.

Acara kemuncak iaitu perasmian Program Kempen Juara Rakyat Peringkat Parlimen Jerai oleh Pengerusi Perhubungan Barisan Nasional Kedah merangkap Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah yang juga Naib Presiden UMNO Malaysia, Dato' Seri Shafie Apdal menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah di jayakan mengikut jadual.  Ketibaan beliau pada pukul sembilan di sambut dengan Selawat Nabi. Ketua Bahagian, Datuk Suhaimi Hj Abdullah bersama seluruh jentera serta sayap UMNO Jerai mengiringi Dato' Seri kepentas tetamu untuk acara perasmian Program. Turut hadir semasa acara berlangsung ialah YB Senator Mejar Jeneral Dato' Seri Jamil Khir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Pengerusi Biro Penerangan Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Dato' Mukhris Tun Mahathir, Timbalan Menteri Perindsutran dan Perdagangan Antarabangsa merangkap Bendahari Badan Perhubungan UMNO Kedah seta lain-lain pemimpin parti komponen yang terdiri dari MCA, Gerakan dan MIC.  Walaupun bolasepak akhir Pial FA antara Kedah dan Negeri Sembilan berlangsung kehadiran amatlah memberangsangkan.  Selepas ucapan ringkas oleh Ketua Bahagian UMNO Jerai di ikuti oleh ucapan perasmian Dato' Seri, satu gimik pelancaran program yang menjadi sesuatu yang julng dan ulung atau dalam istilah Inggeris yang di sebut sebagai "Masterpiece" iaitu "BillBoard Countdown" telah di lancarkan, di mana billboard ini di isi dengan angka yang menurun sebagai ukuran kepada kiraan hari menuju ke PRU13 yang jika di buat kiraan dari bilangan hari yang di catat ialah pada 15hb September 2012.
Ketika awal ketibaan Dato' Seri
 Yang Berhormat Dato' Ser Jamil Khir turut mengiringi.
 Majlis Perasmian turut bermkna dengan kehadiran Timbalan Pengerusi 
Perhubungan UMNO Negeri Kedah, YB Dato' Paduka Ahmad Bashah
yang juga ADUN Bakar Bata.

 Beliau turut di sambut oleh pemimpin-pemimpin komponen.

Selepas itu seperti di rancang Jamal Abdillah menguasia pentas utama dengan 4 lagu berirama dan di ikuti sedikit lagu secara "unplugged".  Ternyata penampilan beliau seperti di jangka mendapat perhatian baik dari tetamu-tetamu yang hadir, begitu juga dengan rakyat jelata Jerai yang tiba sejak awal malam.
 ***********************************************************************************
Lagi gambar-gambar sekitar Program Juara Rakyat:


Encik Mawardi Dato' Paduka Hj Abdullah selaku tuan rumah, yang juga Ketua Cawangan UMNO Kampung Ruat adalah antara tulang belakang utama bagi memastikan segala rancangan berjalan mengikut apa yang di rancangkan.
Timbalan Pengrusi Perhubungan UMNO Bahagian, YB Dato' Paduka Ahmad Bashah yang juga ADUN Bakar Bata, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri YB Dato' Ir Nawawi yang juga ADUN Kuah turut mengiringi Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Dato' Seri Ahmad Shafie Apdal ke Majlis Peresmian Program.
Naib Ketua Bahagian UMNO Jerai, Sdr. Ahmad Ikmla Ismail bersama pemimpin MIC Jerai
Kelihatan beberapa pemimpinparti komponen seperti MCA dan Gerakan sedang bersedia untuk jamuan ringkas kepada tetamu khas.
Bekas ADUN Guar Chempedak, Dato' Hj Abdul Razak Hashim turut hadir untuk memberi sokongan dan semangat kepada program ini.  Di sebelah beliau adalah Saudara Badrul Hisham yang juga Ketua Pemuda Barisan Nasional Kedah
Setiausaha Biro Penerangan Badan Perhubungan UMNO Negeri, Dato' Osman Aziz, Timbalan Ketua bahagian UMNO Jerai dan Ketua Pemuda Bahagian UMNO Jerai bersama-sama duduk semeja.
Datuk Mukhriz Tun Mahathir Ahli Palrimen Jerlun merangkap Bendahari Badan Perhubungan Umno Kedah yang juga Timbalan Menteri Perindustrian dan Perdangangan Antarabangsa sedang memperkatakan sesuatu.

Pengerusi Biro Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah, YB Senator Mejar General Dato' Seri Jamil Khir Baharom yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri duduk bersebelahan dengan Ketua Bahagian UMNO Jerai, Datuk Suhaimi Hj Abdullah, sebelum Majlis Perasmian dan Pelancaran Kempen Juara Rakyat Peringkat Parlimen Jerai.
Encik Zukri Valentino, Ketua Komunikasi Koperat Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah adalah antara tetamu yang hadir kerana mengiringi Dato' Seri.

Kebanjiran TETAMU ISTIMEWA adalah menifestasi harapan oleh rakyat kepada UMNO.

Pengacara dan pengendali acara, saudara Ismail Omar dan Puan Normah Awang ternyata memberi dimensi yang menyegarkan kepada suasana majlis.